Att handla direkt av andra privatpersoner har blivit allt mer vanligt. På nätet finns sajter som www.allaannonser.se, där privatpersoner lägger ut bilder och beskrivningar på sådant som de vill sälja. Det har sagt förut men tåls att sägas igen: det som en person inte längre vill ha kan vara precis det som någon annan har letat efter eller behöver. Många av oss har en bild av att den stora konsumtionen behövs i det samhälle vi lever i, men helt klart är att det kan finnas alternativa lösningar som passar precis lika bra in i kretsloppet.

”Att minska sin konsumtion är en spirande trend. Initiativen blir allt flera: sajter där överblivna prylar skänks bort, lånegarderober, klädbytardagar och vintagebutiker.”(Läs mer om varför det är så viktigt att handla begagnat)

Anledningar till att köpa produkter som redan använts av andra personer är bland annat:

  • Nytt kostar mer än begagnat. Bara för att en produkt är använd så behöver den inte vara sliten, däremot så får produkten en betydligt längre livslängd.
  • Att köpa begagnat får oss att konsumera mindre och att göra klokare val.
  • Att handla av andra spar på jordens resurser.

Fynda begagnat

Att köpa begagnat, oavsett om man gör det i traditionella second hand-butiker eller direkt av privatpersoner, innebär en chans att hitta fynd och fina saker med en hög kvalitet men till ett lägre pris än helt nya saker. Är man intresserad av design och inredning är det genom att köpa begagnat som man kan hitta de riktiga klassikerna eller hitta detaljer som passar in i ens stil från tidigare stilepoker.  Att köpa begagnat är helt enkelt ett sätt att kunna hitta en personlig stil, som inte lika lätt går att hitta hos andra. Många har tröttnat på de klassiska IKEA-produkterna, som finns i var och vartannat hem.

Stora möjligheter på nätet

Att köpa av andra, handlar inte längre bara om att köpa köksstolar eller en tavla. De annonser som finns på nätet handlar om allt från jobb och bilar till bostäder eller biljetter till resor eller evenemang. Att dessa annonser idag går att finna på nätet gör det möjligt att snabbt kunna uppdatera dem och göra ändringar efter behov. De som funderar på att köpa kan också snabbt få tillgång till det som säljs. Här ger Internets omedelbarhet stora framgångar, i jämförelse med de klassiska tryckta annonserna i vanliga tidningar.