Idag är det lättare än någonsin att få hjälp att laga bilen. I mångt och mycket behöver man inte ens åka till en bilverkstad och ordna upp de fel som hänt sin bil. Istället för att åka till verkstaden, få en besiktning om vad som är fel, få felet lagat och en dyr räkning på posten för lagandet kan man rätta till felet själv.

Service och reparation är en av de största posterna för bilägaren. Det är också svårt att som bilägare veta att du får det du betalar för och att du inte betalar mer än nödvändigt.

Det man enklast gör är att gå in på nätet på en sökmotor som Google och skriv in ”bildelar online”. Man kan också söka mer specifikt på ett bilmärke, exempelvis ”bildelar till volvo”. När man väl kommit in på rätt sajt finns det ofta funktioner där man hittar undermenyer för olika bilområden som motordelar, belysning, bromsar och mycket mer. När man beställer hem sina varor gäller det bara att man vet om vilka delar det är som det är fel på. För att veta det måste man antingen ta reda på det själv först eller så behöver man åka ned till verkstaden för att få felet identifierat. Däremot ger man inte verkstaden någon rätt att byta ut det trasiga, utan blir det billigare med att beställa hem själv och bygga ihop själv så ska man göra det.

Gör ett bra köp

Som med många internetköp är det viktigt att hitta en seriös sajt för bildelsförsäljning. Man ska aldrig betala i förskott utan betala gärna mot faktura istället. Då vet man att man får sakerna och betalar efter det istället. Det märks också på sajten om den är seriös, om de har telefonnummer och adress utskrivet på hemsidan, liksom om det finns en bra kundsupport. Som konsument har man också skyldigheten att läsa igenom varje sajts villkor innan köpet sker, eftersom det där nämns reglerna för själva köpet.