Nu när det är mörkt ute är det superviktigt att vi sätter reflexer på oss sjlva våra, barn och våra husdjur. Men samtidigt är det många som slarvar, eller som använder reflexer som inte ger någon effekt. Det kan vara avgörande mellan liv och död att ha en reflex, som fungerar också.

Köp reflexer till dina barn, till dig själv och till husdjuren och varför inte till andra nära och kära. Reflexer är en färskvara och det är många som slarvar och tror att de syns i mörkret med gamla, eller inga reflexer alls. Så se till och va noggrann och kolla upp om dina reflexer håller måttet. Här tipsas det om hur du går tillväga.

Beror på rent slarv

Varför är många så himla dåliga på att kolla sina befintliga eller använda reflexer överhuvudtaget. Det beror på rent slarv och att vi nog inte inser allvaret. Om du bär en reflex kan du synas för en bil ett annat fordon på 125 meters håll, det ger en betydligt bättre bromssträcka eller chans att väja än om man inte bär reflex, då syns man som tidigast på ca 30 meters håll, skriver Sydsvenskan i en artikel. De där hundra meterna kan göra stor skillnad och utan reflex kan du utsätta dig, och den som kör bil, för ren livsfara. Vart ska reflexen sitta då?

”Den ska sitta på rätt plats, inte vara gammal och repig, samt ha rätt storlek. Säkrast är västar och reflexer som du sätter på fot- och handleder, och sämst är små reflexer som sätts på delar av kroppen som inte är särskilt synliga”, säger experten till Sydsvenskan.

Så kollar du reflexen

En lågt hängande reflex reflekterar ljus åt alla håll, det bästa är att ha en reflexväst och en hängande reflex. Men hur vet du om reflexen är bra, eller gammal för den delen? En reflex ska vara CE-märkt och du bör skaffa en ny minst vart tredje år. Om du har reflexer i dina kläder slits de ut vid tyvärr bland annat. Genom att lysa med en ficklampa på reflexen i ett mörkt rum kan du se om den fungerar eller ej.