Gardiner är en viktig del av inredningen i varje rum. Det kan vara svårt att föreställa sig vilken skillnad det gör med gardiner i ett rum som saknar sådana. Många har också gardiner som inte valts med rätt eftertanke eller omsorg, vilket gör att helhetsintrycket av rummet försämras. Rätt gardiner kan både uppfylla flera viktiga funktioner i rummet och samtidigt vara en snygg detalj i inredningen.

När du vill förnya inredningen hemma eller planerar att sy egna saker är det smart att titta in på Rosahuset som har ett stort och varierat utbud inom tyger att välja mellan. Genom att själv sy dina gardiner kan du se till att de verkligen matchar din övriga inredning både vad gäller färg och struktur.

Utgå från dina behov

En vanlig funktion som många söker hos gardiner är att de ska göra rummet mörkare, särskilt under sommarhalvåret. Med ett par bra mörkläggningsgardiner kan du sova ostört. Rätt gardiner gör också sovrummet mer ombonat och mysigt, eller mer elegant som på ett hotell. Mörkläggningsgardiner går att framställa själv i flera olika färger och material, vilket gör det lätt att skapa precis de gardiner som passar bäst i ditt hem. Om du i stället vill släppa in ljuset kan du använda skira gardiner i samma stil som användes på 1840-talet. Det går också att sy egna fluffiga kokarder till gardinerna för att få en äldre stil i hemmet. Tillsammans med handtryckta tapeter och lister målade i linolja får du en ombonad antik helhetskänsla.

Häng gardinerna snyggt

En av de vanligaste misstagen vad gäller gardinupphängning är att inte mäta längden på gardinen korrekt. Att hänga gardinerna för lågt kan göra att gardinerna kommer i vägen för fönsterrutorna och ljusflödet. Gardiner som inte når hela vägen till golvet kan göra att taket känns lägre. Genom att höja gardinstången upp mot taket får du mer rymd. Detta får också fönstren att se större ut. Om dina fönster är bredare än genomsnittet är det också bra att köpa gardiner med dubbel bredd. På så vis undviker du att få för smala gardiner som inte fyller upp utrymmet ordentligt.