Onlineshopping blir allt vanligare och företagen gör både det ena och det andra för att stick ut lite extra bland sina konkurrenter – och någon som verkligen lyckats i sin digitala marknadsföringskampanj är den svenska möbeljätten IKEA som med humor lockar kunderna att handla hos just dem.

ikeaDet finns flera fördelar med att handla från Sverige vs utlandet och ett svenskt företag som verkligen satsar på att ta över den svenska onlinemarknaden är IKEA. I sin senaste kampanj har man nämligen valt att byta ut namnen på sina produkter till att heta fraser som svenskarna googlar på online – vilket gör att när svenskarna googlar på vissa fraser så är det inte svar relaterade till sökfrågan som dyker upp. Istället är det IKEA:s produkter som googlaren hittar.

Totalt 100 omdöpta produkter

I tidningen Resumé skriver man att det är totalt 100 av företagets produkter som nu fått nya namn inom kategorin för relationsrelaterade Google sökningar. Söker du nu på fraser såsom ”min man somnar i soffan”, ”min tjej diskar aldrig” och ”svårt att sitta still” kommer fösta resultat istället att bli en annons med varuhusets senaste satsning som man kallar ”Där livet händer”. Sajten man sedan kommer till är i sitt utseende identisk med IKEA men är alltså en sajt där produkterna fått nya namn – något som nog lockar en hel del skratt på sina håll. Gör du text sökningen ”svårt att väcka tonåring”, skriver Resumé, så kommer man till en annons om att köpa en borrmaskin med samma namn.

Samarbete för att dramatisera vardagslivet

Detta är dock inte första satsningen i marknadsföringsserien ”Där livet händer” utan är möbeljättens steg för att nu ta över onlinemarknaden. Tidigare i höst har man till exempel sänt reklam på tv för att locka besökare med reklamfilmer som visar vardagliga scener ur livet – något för att locka köparen till att handla svenskt istället för utländskt helt enkelt.

Så har man döpt produkterna och vad de är egentligen:

  • Mitt barn upprepar sig – Memoryspelet Bevisa
  • Hur fungerar delad ekonomi – Kulramen Mula
  • Hur man övertalar sina föräldrar – sopsetet Skvalpa
  • Han kan inte säga att han älskar mig – skriv-/magnettavla Luns
  • Hur får man en tjej att gilla en – spisen Griljera