I mörka tider, finns det ett bättre sätt att skydda sina barn på än med reflex? Vi tittar närmare på vad som finns där ute på marknaden samt hur mycket skydd en reflex faktiskt ger.

I Jnytt kan vi läsa hur det är jätteviktigt att använda reflex, för att rädda sitt eget liv. En fotgängare som har reflex syns på upp till 125 meters håll om en mötande bil använder halvljus. En reflex minskar alltså risken för skador och skyddar fotgängare samtidigt som bilförare kan köra saktare och varsammare förbi.  Det är en billig livförsäkring med andra ord, i 40 procent av trafikolyckor med gående är orsaken att dessa inte har haft reflex och olyckan sker när det är mörkt. Till och med vid skymning är det mycket större risk för att bli påkörd än när det är ljust – något för alla föräldrar att tänka på för att utrusta sina barn med just reflexer.

Ökande trend med reflexvästar

reflexväst ryggsäckEn ganska växande trend som man kan se är att folk i allt högre grad använder reflexvästar. I Övertorneå har skolledningen beslutat att beställa reflexvästar till de 460 barnen i grund- och förskolan för att just öka säkerheten och i SvD kan vi läsa hur hälften av alla svenska föräldrar struntar i reflex, barn är betydligt bättre på att synas i mörkret än vad deras föräldrar. Nog för att vi bör utrusta våra barn med reflexer och skydda dessa för onödiga risker, men vi skyddar även våra barn när vi skyddar oss själva.

I HD kan vi läsa hur ännu fler skolbarn, denna gång i Helsingborgs kommun, får reflexvästar för att synas i trafiken när höstmörkret och vinter gör sitt antågande. Det är alltså inget direkt nytt med reflexvästar, kanske har det tidigare mest använts av byggjobbare och poliser, yrkesmän med andra ord, men det ökade användandet och då särskilt hos våra barn är väldigt positivt. Nu finns det även en önskan om att även vuxna ska börja ta det här med reflexer på allvar igen.

Det finns bra och snygga reflexvästar att shoppa på nätet – smidigt och enkelt. Bland annat här: http://www.axonprofil.se/ovrigt/reflexvastar

Dessutom behöver man inte välja en klassiskt neongröngul väst, det finns i alla möjliga färger. Huvudsaken är att det ökar din synlighet och det ganska kraftigt. Varför inte ha en hel radda i olika färger hemma så att alla i familjen får en egen? Det skulle i alla fall Trafikverket uppskatta men även i princip alla bilister, förmodligen även du själv när du är ute och kör, eller på jobbet och vet att dina barn är trygga i sina västar på väg hem från skolan i eftermiddagsskymning.

Vi minns alla vår skolgång, hur vi i lekis hade ett helt år som på väldigt många sätt handlade om trafik och trafikregler. Vi fick rita, titta på bilder och gå i led ute i trafiken hand i hand, ringla över övergångsställen i en långsam och stretig procession, först titta åt vänster och sen åt höger sen gå över. Men vi lärde oss grunder som sitter som berget än idag, och däri låg vikten av att använda reflex, något vi borde ta seriöst än i dag, fast kanske tjugo år har förflutit.