E-handeln har ökat lavinartat de senaste åren och det har även cyberbrottsligheten. Därför är det av största vikt att försöka handla säkert. Skydda dig själv genom att kontrollera säljarens autenticitet, betalningsmetod och köpevillkor.

Det finns många fördelar med att handla varor och produkter online, men det finns också faror. Eftersom näthandeln har ökat de senaste åren har många bedragare hittat dit, risken att bli lurad har blivit större. För att inte råka ut för bedrägeri eller annat är det viktigt att tänka på några saker. När du handlar hos en nätbutik ska du kolla vilka betalningsalternativ som finns, om du kan betala på ett säkert sätt, om det finns tydliga villkor och om företaget verkar äkta. E-handelssajten varuhus1.se är ett bra exempel på en seriös nätbutik som erbjuder en säker betalning och tydliga köpevillkor.

”Och när det kommer till betalning bör man i största möjliga mån använda de säkerhetslösningar bankerna erbjuder.”
(Aftonbladet 10 november 2017)

Läs kundrecensioner

Förutom säker betalning, retur- och återbetalningspolicy och att kontrollera webbplatsens äkthet och identitet är det bra att kolla hur varorna levereras. Det är till exempel mer osäkert om varorna levereras till dörren, då ett bortkommet paket eller en leverans till en felaktig adress gör dem svårare att spåra. Du kan också kolla om det finns kundrecensioner om företaget. Det kan ge en bra indikation på om det är ett pålitligt företag. En del nätbutiker som säljer varor och tjänster på nätet kan inneha en certifiering; trygg e-handel. Det är en kvalitetsmärkning och trygg e-handel vill försöka öka kunskapen och tryggheten för både köparen och säljaren.