Idag är det allt fler som ser fördelen med att sälja saker online via olika säljsajter såsom blocket eller tradera med flera – men varför inte starta en alldeles egen e-handelsplattform?

online shoppingAtt sälja eller köpa saker online har kommit att bli en guldgruva för de personer som håller i sajterna där sakerna säljs tack vare intäkterna som de får in, så om man är sugen på att starta något eget är e-handelbranschen något att titta närmare på. Till exempel listar tidningen Internetworld tio e-handelskvinnor att inspireras av som har skapat allt från egna shoppingsajter till sajter som skickar ut varuprover på olika produkter till konsumenter och många fler innovativa e-handelskoncept. Men om man själv vill ge sig i kast med att skapa en egen e-handelsplattform så ska man inte glömma att det inte bara krävs en sajt där produkterna säljs – man behöver även en hel del saker bakom kulisserna.

Vad behövs när man startar en e-handelsplattform?

Om man ska skapa en shoppingsajt som konsumenterna kan beställa saker ifrån måste man först och främst bygga upp ett lager av produkter och för att hålla ordning i sitt lager kan det vara bra att även ha en bra streckkodsläsare för att sortera in och bokföra sina varor. Att hålla koll på sina tillgångar är nämligen a och o för att få sitt företag att gå med vinst. Till exempel är detta viktigt för att kunna gå med lönsamhet, menar e-handelsexperten Fredrik Norberg i en intervju med tidningen Privata Affärer. Därför bör man se över alla typer av kostnader som tillkommer både med inköp av produkter och vad det faktiskt kommer att kosta att skicka iväg dem till sina kunder. Ett annat tips är att kontinuerligt arbeta med sin marknadsföring, säger han till tidningen Västerbottens-Kuriren. Han menar att konkurrenterna bara finns ett klick bort och att man därför bör lägga krut på sin marknadsföring i form av att skapa god kundrelation genom förmånliga erbjudanden, unika produkter och fungerande leveranser.